Rolopan

Despre noi:

S.C. Rolopan fiinteaza din anul 1998. Statutul nostru cuprinde o gama larga de activitati productive, comerciale si de prestari de servicii. Principala si singura activitate pana in prezent este productia si comercializarea produselor de panificatie. Este inregistrata la Registrul Comertului cu nr. J01/246/98 si are CIF: RO 10756410. Detinem licenta de fabricatie nr A 49039/19.01.1999 si am efectuat pe baza de proiect avizat de organele competente modernizarile si adaptarile conform reglementarilor acceptate de Comunitatea Europeana.

In septembrie 2006 am obtinut atestat de produse traditionale, fiind inscrisi in Registrul de atestare al produselor traditionale pozitia 735 cu produsul Paine alba PETRESTIPAN, atestat 80.500/01.09.2006.

De la infiintare, procesul tehnologic de fabricare al painii este cel indirect prin folosirea prospaturii, maielei si apoi framantarea finala. Procedeul se aplica la toata gama de produse, iar coacerea painii se face in cuptor traditional cu vatra de caramida nu pe vetre sintetice ca la cuptoarele moderne. In procesul tehnologic se folosesc numai faina alba, sare, drojdie de panificatie si apa potabila. Este important de retinut ca nu folosim niciun fel de amelioratori la fabricarea painii. Procedeul e mai indelungat si mai costisitor, dar ofera produe de calitate.

Concluzionand asupra celor 3 aspecte principale ale procesului tehnologic:

  • folosirea procedeului indirect
  • nefolosirea amelioratorilor
  • coacerea in cuptor construit in intregime din caramida
Paine de casa Rolopan

acestea confera produselor de panificatie gustul si savoarea specifica painii de casa.

Mentionam faptul ca livram urmatoarele sortimente de produse:

  • paine alba 0,6 kg - franzela
  • paine alba 0,9 kg – (forma alungita, taiata la mijloc)
  • paine alba 1,1 kg (forma alungita, taiata la mijloc)
  • paine alba traditionala PETRESTIPAN 1,2 kg (batuta de coaja, forma rotunda) 1,4 kg, 2 kg, 3 kg
  • paine neagra 0,9 kg (forma rotunda)
  • alte sortimente la comanda

Toate produsele au cod de bare si pot fi prezentate neambalate, ambalate si/sau feliate.

Pentru consumatorii adepti ai ADEVARATEI TRADITII si nu a celei vanturate si tacit acceptate, de la nivelul autoritatilor, la cel al consumatorului, va prezentam regasirea integrala a traditiei stramosesti in procedeul tehnologic actual aplicat la S.C. ROLOPAN SRL.

Prezentarea pune accentul pe elemente ale traditiei, fara detalii tehnice ale parametrilor de lucru.

Prelucrare traditionala stramoseasca Prepararea traditionala actuala.
1. Cernerea manuala a fainii. 1. Cernerea manuala a fainii.
2. Aluat (coca, cocuş) folosit ca initiator de fermentatie (similar drojdiei) retinut de la ultima actiune a painii in gospodarie (de regula – o saptamana). Aceasta bucata de aluat se pastra in faina la loc racoros (beci), iar in ziua prepararii painii se dizolva in apa calduta pana se obtinea consistenta unei paste vascoase (prospatura) 2. Prospatura se prepara din faina si drojdie in cota parte, functie de cantitatea de paine ce urmeaza a se fabrica
3. Prepararea maielei care consta in adaugarea langa prospatura a unei cote parti de faina, apa calda si drojdie. Compozitia se omogenizeaza prin framantarea manuala in covata de lemn si se lasa la dospit. 3. Prepararea maielei prin adaugarea - la prospatura – de faina, apa calda si drojdie. Compozitia se omogenizeaza prin framantarea in cuva malaxorului.
4. Prepararea aluatului consta in adaugarea la maia a diferentei de faina (functie de nr. de paini ce urmeaza a fi prelucrate), sare si apa calda, compozitie ce se framanta manual in covata pana ce aluatul se desprinde de pe maini (face bulbuci si curge apa din grinda). 4. Prepararea aluatului consta in adaugarea la maia a diferentei de faina, sare corespunzatoare intregii cantitati si apa cat cuprinde. Se framanta in cuva malaxorului.
5. Dospirea aluatului in covata, plasata la loc calduros si ferit de curent. Aluatul se zvanta cu faina si se acopera cu o panza. 5. Dospirea in cuva.
6. Divizarea si modelarea aluatului. Bucatile de aluat se divizeaza la apreciere, se modeleaza si se pun la dospit, pe un blat de lemn, in tipsii (forme din tabla) sau pe frunze de varza. 6. Divizarea se face prin cantarirea bucata cu bucata. Bucatile de aluat se modeleaza pe masa din lemn de brad si se aseaza pe panza in panacoate de lemn.
7. Arderea cu lemne a cuptorului din caramida. 7. Arderea cuptorului construit integral din caramida.
8. Verificarea temperaturii cuptorului. Daca vatra scanteiaza cand se trage jarul cu darjala se pot introduce bucatile de aluat in cuptor. 8. Incalzirea si verificarea temperaturii cuptorului cu termometrul plasat in bolta acestuia.
9. Introducerea panilor in cuptor cu lopata de lemn. 9. Introducerea panilor in cuptor cu lopata de lemn.
10. Coacerea painii 10. Coacerea painii
11. Scoaterea painii din cuptor cu lopata de lemn 11. Scoaterea painii din cuptor cu lopata de lemn
12. Baterea painii cu bat de lemn de fag. 12. Baterea painii
13. Racirea painilor pe un blat de lemn. 13. Racirea panilor pe carucioare cu gratare de lemn.
14. Depozitarea painilor in beci, intr-o covata de lemn si acoperite cu panza curata, atat pentru igiena cat si pentru incetinirea procedeului de asprire (uscare). 14. Ambalarea si depozitarea in lazi
15. Infruptarea din bunatatea traditionala pana la lichidarea stocului. 15. Livrare